НОВОСТИ НФСР

 

КАЛЕНДАРЬ НФСР

 

НФСР В ПРЕССЕ

 

НФСР В ХАРЬКОВЕ

 

ПРЕСС-КОНФЕРЕНЦИИ

 
ОРГАНИЗАТОР
 

 
СООРГАНИЗАТОР
 
 
ОФИЦИАЛЬНЫЙ ПАРТНЕР

 
 
 
ПАРТНЕРЫ
 
 
 
 
 
 

ИНФОРМАЦИОННЫЙ

ПАРТНЕР

 
 
 
ФЕСТИВАЛЬ-ПАРТНЕР
 
 

Сьогодні у Києві відкрилася перша соціальна квартира, де допомагають безпритульним вагітним та молодим матерям

23.05.2013
Сьогодні у Києві відкрилася перша соціальна квартира, де допомагають безпритульним вагітним та молодим матерям

 

22 травня 2013 року в Києві почала працювати перша соціальна квартира – центр для тимчасового перебування вагітних жінок та молодих матерів з дітьми раннього віку. Тут проживатимуть і проходитимуть реабілітацію дівчата та молоді жінки, які опинилися у складних життєвих обставинах та живуть на вулиці. Внаслідок цього вони наражаються на небезпеку насильства та інфікування багатьма небезпечними хворобам – зокрема, туберкульозом та ВІЛ/СНІДом.

Ця соціальна технологія давно працює у Великобританії та США, але останнім часом все ширше запроваджується у Східній Європі та в Росії. Для української столиці – це перший досвід.

 

 

Завантажити фотографії соціальної квартири.

 

Соціальна квартира розрахована на одночасне проживання шести мам з дітьми. Вона була створена Українською фундацією громадського здоров’я у співпраці з представництвом міжнародної організації «Право на здоров’я» та Київським міським центром соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді. Благодійну допомогу для придбання та облаштування квартири надав Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України». Постійна допомога та підтримка надається безпритульним дівчатам завдяки спільному проекту Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД» та СНІД-Фонду Елтона Джона, який працює в Києві з 2010 року.

 

У соціальній квартирі вагітні жінки та матері з малолітніми дітьми можуть перебувати від трьох місяців до року. За цей час соціальні працівники, психолог, юрист готуватимуть їх до подальшого самостійного життя. Тут дівчатам допомагатимуть оформити документи, отримати соціальні виплати на дитину, відновити стосунки зі своїми родинами, вчитимуть доглядати за собою та за дитиною, вести господарство, надаватимуть психологічну та медичну допомогу.

Зараз у соціальній квартирі проживають три мами та троє дітей – двоє новонароджених хлопчиків та дівчинка двох років. Цим жінкам немає куди повернутися після народження дитини, вони не мають підтримки рідних, не мають роботи. Якщо жінки залишаються у такій скруті без зовнішньої допомоги, це значно підвищує ризик відмови від дітей або майбутнього позбавлення батьківських прав.

 

«Соціальна квартира розрахована на матерів, які перебувають у кризовій ситуації, – говорить директор Представництва організації «Право на здоров’я» в Україні Галина Скіпальська. – Три роки тому завдяки нашим партнерам ми відкрили у Києві денний центр допомоги безпритульним дівчатам і молодим жінкам. І ми щасливі, що зараз наші можливості допомагати та рятувати зростають та збільшуються».

 

«В 2012 році 32 жінки залишили новонароджених дітей в пологових будинках Києва. Зазвичай це жінки, які самі виховувались в інтернатних закладах, або які не мають навиків догляду за дитиною. Створення подібних Соціальних квартир є однією з найефективніших технологій профілактики сирітства в Україні, оскільки надає можливість жінкам отримати кваліфіковану допомогу та залишитися поряд зі своєю дитиною. Відкриваючи сьогодні вже другу Соціальну квартиру, Фонд офіційно розпочинає реалізацію проекту «Технології профілактики соціального сирітства», – наголошує директор Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Анатолій Заболотний.

 

«Соціальна квартира – це перший крок на шляху до нормального життя тих дівчат та жінок, які опинилися на вулиці. Для них це можливість не лише отримати дах над головою, але й освоїти основні навички, необхідні для самостійного життя, – зазначає Ольга Руднєва, директор Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД». – Ми радіємо, що цей проект залучив таку кількість партнерських організацій. Завдяки ресурсам, досвіду та знанням кожної з них ми зможемо не просто змінити життя кожної окремої дівчини, але й створити нову модель роботи з тими жінками, які опинилися у складній життєвій ситуації».

 

 

ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ:

За оцінками експертів, приблизно 100 тисяч українських підлітків та молоді значну частину часу проводять на вулиці – у вкрай небезпечних умовах, де часто зіштовхуються з насильством та дискримінацією. Приблизно 30% вуличної молоді – дівчата й молоді жінки, які є особливо вразливими до насильства, ВІЛ, незапланованої та ранньої вагітності, відмови від новонародженої дитини.

У квітні 2010 року у Києві був створений Центр допомоги дівчатам та молодим жінкам в складних життєвих обставинах «Право на здоров’я». Тут надають комплексну допомогу дівчатам і молодим жінкам (віком 14-24 роки), котрі живуть або значну частину часу проводять на вулиці та/або мають ВІЛ-позитивний статус. За три роки понад 1 000 дівчат отримали послуги в центрі, із них 315 протягом тривалого часу ночували на вулиці, 15% – були ВІЛ-позитивними, 23% – вагітні, 31% – мали маленьких дітей. Більшість не мають освіти, роботи та необхідних життєвих навичок. Без сторонньої підтримки, інтенсивного соціального супроводу та можливості направлення на тимчасове цілодобове проживання вагітні дівчата та молоді матері майже не мають шансів покращити власне життя та життя своїх дітей, відновити родинні стосунки і отримати стабільні умови проживання в майбутньому. Окрім того, в Києві є високими показники відмов від новонароджених дітей. Так, за інформацією від чотирьох пологових будинків м. Києва (ще три пологових будинки інформацію не надають) у 2011 році було 76 повідомлень про наміри відмови від новонароджених дітей, з яких у 43 випадках матері відмовились від дітей у пологових будинках, 21 жінка, або кожна друга із цих жінок, була не киянка.

 

 

 

СОЦНОВОСТИ
Все новости »
Национальный фестиваль социальной рекламы ® www.socialfestival.in.ua | 2009 | nfsr@ukr.net